top of page
GIF Elixer voor - snel.gif
SOCIAAL, GROEN, EDUCATIEF

In 2019 startten wij - Eva Evers en Valentijn Klap - Restaurant Elixer in de Bijlmer. Een grasveld met een leeg gebouw transformeerde in een bruisende plek, waar Elixer het kruispunt is geworden van aanliggende buurten en wijken. Fietspaden vanuit Weesp, Amsterdam en Diemen komen bij ons samen. Vanuit de hele omgeving komen mensen naar ons toe om te dineren, om deel te nemen aan duurzame en sociale initiatieven, om de tuin te zien groeien en bloeien en om elkaar te ontmoeten. Elixer groeide uit tot veel meer dan een restaurant. Het is een écht elixer geworden: ‘levenswater’, opwekker, stimulans, een aanjager. Ook de publieke ruimte kreeg met Elixers aanwezigheid een bruisende impuls, waar de gemeenschap onderdeel van uitmaakt én van profiteert.

 

De kern van Elixer is het restaurant, zowel als trekpleister en als financiële motor. Onze gezonde, commerciële bedrijfsvoering en opbrengsten uit donaties en ruilhandel geven financiële ruimte voor ons groene, sociale en educatieve programma en stelt ons in staat om te investeren in circulaire experimenten en terug te geven aan de buurt. 

 

Wil je meer lezen over onze sociale waarde voor de buurt? Lees hier verder.

Meer ontdekken over onze groene initiatieven? Lees hier verder. 

Of ben je benieuwd naar de educatieve bijdrage van Elixer? Lees hier verder.

 

Benieuwd naar waarom Eva en Valentijn op deze manier willen ondernemen? En naar wat Elixer betekent voor onze buurtgenoten? Kijk dan hieronder de korte documentaire die Ruben van Zaanen maakte over onze mooie stek.

elixer ooit.jpeg

VOOR

Post voor Elixer.jpg

NA

SOCIALE WAARDE

Ons programma, met een buurtagenda vol duurzame, groene en creatieve activiteiten, brengt leven in de buurt. We organiseren thema-avonden, workshops, pubquizen en meer. Buurtgenoten kunnen bij ons sport- en spelattributen uit onze spellenkast en tuingereedschap uit onze buurtschuur lenen. Ook hebben we faciliteiten opgezet op het grasveld, zoals speeltoestellen, afvalbakken en zitbankjes. Daarnaast zijn we een vaste uitvalsbasis voor verschillende organisaties en instellingen in Amsterdam Zuidoost, waar ze bijeenkomsten, presentaties en workshops kunnen houden. Leer hieronder meer over onze initiatieven en samenwerkingen.

Faciliteiten in en rond Elixer

Om de levendigheid rondom de Egeldonk te vergroten heeft Elixer, in samenwerking met buurtbewoonster Inet Dunnewind, een aanvraag gedaan bij projectteam E-buurt voor speeltoestellen, afvalbakken en zitbankjes. Als aanvulling hebben we vrij te gebruiken picknickbanken ter beschikking gesteld en een Jeu de Boules baan aangelegd. Tijdens de drukke zomermaanden zorgen wij ervoor dat het veld op de Egeldonk schoon blijft door extra afvalbakken te plaatsen en afval te prikken.


Binnen in LolaBuitenpost beheren wij een spellenkast die in de zomer vol staat met sport- en spelattributen voor buiten. Buurtgenoten kunnen daarnaast tuingereedschap lenen uit onze buurtschuur. Tot slot ondersteunen we bedrijvigheid in de buurt door - waar kan - te voorzien in stroom voor springkussens, water en toiletfaciliteiten. 

Sociale Maaltijden

Rondom de kerstdagen geven we gasten die een kerstmenu bestellen de kans om een extra bijdrage te doen. Wij verdubbelen de totale opbrengst en maken hier voedselbankpakketten van, delen maaltijden uit aan kunstenaars die niet konden rondkomen, eenzame ouderen of ouders. Partners waar wij mee samenwerken zijn CBK Zuidoost, MADI Amsterdam, Stichting Hoop voor Morgen en buurtwerkkamers.

In 2022 en 2023 hebben we in samenwerking met Stichting Vrijheidsmaaltijd, Amnesty International en de Bijlmerbios een gratis vrijheidsmaaltijd georganiseerd. De blikken vrijheidssoep die wij hiervoor kregen hebben we gedoneerd aan de voedselbank.
 

Buurtontbijt

Ter ere van de verjaardag van LolaBuitenpost organiseren wij jaarlijks een gratis buurtontbijt, waarbij we 100-200 buren ontvangen en samen met buurtbewoners het ontbijt bereiden.

Ruilacties

Om circulariteit en duurzaamheid in de buurt te bevorderen, heeft Elixer een ruilsysteem geïmplementeerd met eigen munten. Elixer-munten hebben een vaste waarde en kunnen worden gekocht en ingewisseld voor drankjes of hapjes. We hebben ook ruilkasten opgezet, zoals voor tweedehands sinterklaas- of kerstcadeaus. Buurtbewoners brachten items naar de kast, ontvingen Elixer-munten in ruil, die ze konden gebruiken voor items uit de ruilkast of bewaren voor later. Daarnaast hebben we een kinderboeken-ruilkast en organiseren we ruilmarkten rond evenementen en thema's. 

Eitjes 

Van juni 2021 tot juni 2023 hebben we eigen kippen gehad. Buurtgenoten konden met een ei-abonnement elke week eitjes ophalen: voor elk eitje dat we verkochten, gaven we een eitje aan de voedselbank Stichting Hoop voor Morgen in Ganzenhoef.

Buurtkookboek & Heel Bijlmer Bakt

Voor wereldvoedseldag 2022 organiseerden we een middag waar buurtgenoten hun huisgemaakte gerechten en recepten deelden, die we hebben gebundeld in een buurtkookboek. Daarnaast organiseren we het hele jaar door "Heel Bijlmer Bakt", een bakmiddag voor buurtbewoners met verschillende thema's.

Kunst voor het goede doel

Elke vier maanden geven we een kunstenaar de kans om zijn/haar werk te verkopen bij Elixer. We hebben ook twee groepstentoonstellingen georganiseerd om geld in te zamelen voor goede doelen: de eerste door Libanese kunstenaars voor slachtoffers van de ontploffing in Beiroet en de tweede door Oekraïense kunstenaars voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

Paint en Pint, Kliekjesdag, Vakantieactiviteiten & Pubquiz

Jaarlijks organiseren we een verf- en vertiermiddag waarbij buurtbewoners meubels schilderen in ruil voor drankjes en hapjes. Ook hebben we het kliekjesfestijn voordat ons team met vakantie gaat, waar mensen tegen een gereduceerd tarief kunnen genieten van een bord vol lekkers zolang de voorraad strekt. We organiseren ook regelmatig gratis activiteiten voor buurtkinderen, zoals knutselen met plastic, een rolschaatsmiddag en paaseitjes zoeken. En elke derde woensdag van de maand kun je bij Elixer pubquizen! Iedere editie verzinnen we een leuke themaronde, houd onze sociale media in de gaten voor updates!

Uitvalbasis

We zijn een vaste uitvalsbasis voor vele organisaties in Amsterdam Zuidoost voor activiteiten, presentaties en workshops. Bijvoorbeeld: Stadsdeel Zuidoost, ROC Zuidoost, D66, GroenLinks, bewonersbijeenkomsten, HvA, Hemelsbreed, Regenboog groep, Swazoom, etc.

Sociale samenwerkingen

> Stamtafel diners van Stichting Prisma

> Programma’s met G-Buurt Moving Forward

> Programma’s met Radio Mart

> Dansavonden met Dance Connects & MOKSI

> Food & Film programma’s met Bijlmerbios

> Hosten podcastpresentatie van Surinaamse Strijdliederen

> Vrijheidsmaaltijden met Amnesty en LHBTQI+ buurtbewoners

> Speeddatesessies voor buurtbewoners tijdens 24h zuidoost 

> Afhaalpunt verse Noordzeevis van Jan Woord en brood van zorgbakkerij Iambe

> Afhaalpunt van de Bijlmerbox 

> Kijkje in de praktijk voor Elance Academy & IMC weekenschool 

> Ruimte in ruil voor vrijwilligerswerk via IMC on Tour, Spectrum Studievereniging & SFYN

Wil je meedoen?

Houd ons programma en onze socials in de gaten voor de nieuwste evenementen en activiteiten. En als je zelf een leuk idee hebt, neem dan gerust contact met ons op.

Sociale waarde
GROENE INITIATIEVEN

Met onze proeftuin transformeert Elixer in een toegankelijke groene oase. We werken samen met andere groen-initiatieven en organiseren jaarlijks terugkerende groene evenementen zoals de circulaire tuindersdag en het Zuidoost oogstfeest. Op deze manier streven we ernaar om onze brede groene boodschap te verspreiden en te delen met de buurt.

De proeftuin (lokale keten)

De proeftuin is ons groene visitekaartje. Aan de hand van informatieborden in de tuin willen we wandelaars en buurtgenoten, van jong tot oud, op een laagdrempelige manier laten 'proeven' van de mogelijkheden van stadslandbouw. Op de borden kun je lezen wat er in de plantenbakken zit, waarom sommige groenten gecombineerd worden en meer. Het is een vaste plek voor een tiental buurtbewoners om elke vrijdag onder begeleiding van de tuincoördinator kennis op te doen over moestuinieren.

De circulaire tuindersdag & Zuid oogstfeest

De circulaire tuindersdag is het startpunt van het tuindersseizoen. Tijdens deze dag worden er gratis zaden en planten uitgedeeld en kun je gratis workshops en masterclasses volgen. Om het tuinieren in de buurt aan te moedigen, stellen we in samenwerking met de gemeente Amsterdam en Natuur voor Kinderen 3000 liter tuinaarde ter beschikking. Zolang de voorraad strekt kunnen buurtgenoten gratis tuinaarde ophalen. Ter afsluiting van het tuindersseizoen organiseren we jaarlijks het Zuidoost oogstfeest. Tijdens deze dag worden gratis workshops gegeven in het kader van oogsten, conserveren en tuinieren, is er live muziek en een daghap met op basis van oogst uit eigen tuin.

Zie hier de verslagen van de Jonge Reporters van de Tuindersdagen

Groene workshops: mulch, kas, wildplukken en insectenhotels

In samenwerking met architect Peter Dautzenberg hebben we een masterclass georganiseerd rondom het bouwen van een tuinkas. Restmaterialen als lattenbodems en plastic afval zorgen voor een circulair model. Daarnaast hebben we voor buurtgenoten een gratis workshop mulchen vormgegeven.. Ze leerden hoe je met bladeren en bodemmateriaal een mix kan maken om je plantenbakken winterklaar te maken. Voor kinderen hebben we workshops op touw gezet over wildplukken en het bouwen van insectenhotels.

Groene audiowandelingen: plukpesto, stadsdieren, de bodem

We bieden het hele jaar door audiowandelingen voor jong en oud aan. Dankzij de audiobegeleiding is de wandeling zelfstandig te volgen. We hebben inmiddels een wandeling gemaakt over de stadsdieren die leven rond de Egeldonk, de wereld in en op de bodem en een Bijlmerse plukpesto-wandeling.

Buurtschuur, buurtwormenbak en buurtvetton 

In de tuin hebben we een buurtschuur vol tweedehands tuingereedschap, buurtgenoten kunnen hier gratis gereedschap lenen. Daarnaast hebben we voor en met buurtgenoten een wormenbak gemaakt. Sommige buurtbewoners hebben een sleutel van de wormenbak, zo kunnen zij hun groenteresten laten transformeren tot compost. Om ervoor te zorgen dat buurtgenoten hun gebruikte keukenvet op een duurzame en circulaire manier inzetten, hebben wij een vetton ter beschikking gesteld. Dit vet wordt door onze vetboer opgehaald en gerecycled.

Programma Wereldvoedseldag & buurtkookboek

In het kader van de wereldvoedseldag in 2022 hebben we een middag georganiseerd met een rondetafelgesprek over hoe je goedkoop én gezond kunt eten, comedy en voedsel: buurtgenoten namen huisgemaakte gerechten mee, inclusief recept: het geheel hebben we gebundeld in een buurtkookboek.

Groene samenwerkingen

Wil je meedoen?

 • Volg onze agenda op sociale media om op de hoogte te blijven.

 • Kom langs en verken de proeftuin tijdens een wandeling.

 • Meld je aan als tuinvrijwilliger om actief bij te dragen.

Groene Initiatieven
EDUCATIEVE BIJDRAGE

Vanuit het circulaire hart van Elixer proberen we middels experimenten en onderzoek onze duurzaamheid te optimaliseren. Zelf onderzochten we bijvoorbeeld hoe we van restmaterialen een tuinkas konden bouwen en werkten dit uit tot een workshop voor buurtgenoten. We delen graag de kennis die we hebben opgedaan. Aan de andere kant dragen we ook graag bij aan andermans kennisvinding en onderzoek. Zodoende werken wij veelvuldig samen met scholen, universiteiten en onderzoekers.

 

Vrijwilligerstraject in de Proeftuin

Een voordehandliggende manier om kennis te delen is door beroep te doen op vrijwilligers in onze proeftuin. De vrijwilligers helpen ons de tuin bij te zaaien, te oogsten, netjes te houden terwijl zij onder leiding van onze tuincoördinator veel bijleren over (moes)tuinieren en verantwoord telen.

Infoborden in de Proeftuin 

Aan de hand van infoborden in de tuin willen we wandelaars en buurtgenoten, van jong tot oud, op een laagdrempelige manier laten 'proeven' van de mogelijkheden van stadslandbouw. Op de borden kun je lezen wat er in de plantenbakken zit, waarom sommige groenten gecombineerd worden en meer. 

Workshops en Audio Wandelingen

De workshops en audiowandelingen worden met grote regelmaat gevolgd door scholen en educatieve organisatie's uit de buurt. Lees hierboven in het blok over groene initiatieven meer over deze workshops en wandelingen.

Educatieve programma's: Wereldvoedseldag, Tuindersdag, Zuidoogstdag

Tijdens onze tergukerende thema-events hebben we altijd een groot oog voor educatie. Zo bevat het programma altijd workshops en talks. 

Educatieve samenwerkingen

 • Gastlessen voor Zomerschool zuidoost

 • Gastlessen voor ROC Zuidoost

 • Activiteiten met Natuur voor Kinderen

 • Gastlessen en Huttenbouw met CBK en Midzomermokum

 • Hosten van Poolse lessen van onze buurvrouw Monica

Participatie aan onderzoek

 • Participatie aan onderzoek van universiteiten en hogescholen (Food Clic VU, HvA) 

 • Participatie aan onderzoek van instellingen (Groene Brein, GGD)

 • Participatie aan talks van New Metropolis / Pakhuis de Zwijger

 • Interviews voor afstudeerprojecten (studenten van de VU, UvA, HvA, UU, HvU)

Educatieve Bijdrage
bottom of page